הטיפול בסוכרת הוא מגוון ותלוי במספר גורמים, הגורם העיקרי שעליו מבססים את סוג הטיפול הוא אבחון של סוג הסוכרת. קיימים מספר סוגי סוכרת, השכיחים שבהם הם סוכרת סוג 1 וסוכרת סוג 2 . מהלך המחלה הוא שונה בין הסוגים השונים ועל כן קיים שוני גם בין סוגי הטיפולים.
סוכרת סוג 1 היא מחלה אוטואימונית בה מערכת החיסון בגוף תוקפת את תאי בטא בלבלב. תאים אלו אחראים על הפרשת אינסולין. אינסולין הוא הורמון שתפקידו להכניס את הסוכר לתאים. הרס התאים מביא לירידה משמעותית בהפרשת האינסולין. כתוצאה מהרס התאים, תוך זמן קצר רמות הסוכר בדם עולות והתסמינים המופעים כוללים עייפות, תחושת צמא והשתנה מוגברת. מופע המחלה הוא סוער ולכן האבחון קל יותר. איזון הסוכר נעשה על ידי הזרקה תת עורית של אינסולין והתאמת כמות הפחמימה לכמות האינסולין המוזרק. ישנם סוגים שונים של אינסולין שנבדלים אחד מהשני בזמן תחילת ההשפעה, משך ההשפעה, נקודת שיא של ההשפעה. התאמת האינסולין לאדם היא מלאכה מורכבת ותלויה במשתנים שונים כמו גיל, אורח חייו, ומשך המחלה.
סוכרת סוג 2 היא מחלה הקשורה לאורח חיים, אם כי קיים מרכיב גנטי ברור. בשנים האחרונות חלה עליה בכמות האנשים החולים במחלה. ארגוני הבריאות מדווחים על מגיפה ממש, ישנם אנשים החולים במחלה שאינם מודעים כלל לעצם היותם חולים. מהלך המחלה איטי יותר ולרוב בתחילה אינה מורגשת. המחלה מתבטאת בתנגודת הגוף לאינסולין, וזאת בשל שומן המצטבר על גבי האיברי המטרה של האינסולין (הכבד והשריר) ההפרעה בפעילות האינסולין גורמת להפרשה מוגברת של אינסולין מהלבלב ולאורך זמן להתשתו ולירידה משמעותית בהפרשת האינסולין. הטיפול במחלה כולל שינוי באורח החיים, מעבר מאורח חיים יושבני לפעיל ותזונה מותאמת אישית. כמו כן, ישנם תרופות רבות בשוק וקיים פיתוח של תרופות חדשות כל הזמן.
הטיפול התרופתי בסוכרת זה תחום שצובר תאוצה בשנים האחרונות. קיימים פיתוחים שונים של תרופות חדשות כך שכל תרופה עובדת על מנגנונים שונים כמו: תרופות "סוחטות" לבלב, תרופות המעלות את הרגישות לאינסולין באברי המטרה, תרופות הפוגעות בספיגת הפחמימה והדור החדש: תרופות המגבירות הפרשה של סוכר בשתן ותרופות המדמות פעילות של הורמון GLP-1 המגביר את הפרשת האינסולין. התאמת התרופה תלויה באורח חיי המטופל, משך ומצב המחלה והופעת סיבוכים נלווים.
שינוי אורח חיים הוא הטיפול הבסיסי והראשוני בטיפול בסוכרת. ארגון הסוכרת האמריקאי אומר כי יש חשיבות להתאמה אישית של הטיפול כדי להגיע להצלחה. שינוי אורח החיים חייב לבוא לידי ביטוי בעשיית פעילות גופנית מתונה. פעילות גופנית גורמת לכניסת הסוכר לתאים במסלול עוקף אינסולין ולכן מהווה גורם חשוב באיזון הסוכר. בנוסף, איזון הסוכר תלוי בשינוי הרגלי התזונה הכוללים הימנעות ממאכלים המכילים סוכר פשוט ושומנים מוקשים, אכילת פירות וירקות, פחמימות מלאות, שומן צמחי.
בשנים האחרונות קיימת הבנה כי בנוסף לקושי בשינוי אורח חיים קיים קושי נוסף והוא האי נוחות שמתרחשת בעת קבלת הטיפול. חלק מהטיפול התרופתי הוא טיפול שאופן המתן שלו הוא בזריקה תת עורית. בנוסף, יש לנתר את רמות הסוכר במהלך היום וזה נעשה על ידי דקירה. האי נוחות הנגרמת בעקבות כך הביאה למגוון פיתוחים טכנולוגיים שנועדו להעלות את ההיענות לטיפולים.
אחד הפיתוחים היותר ותיקים זה שימוש במשאבת אינסולין. פיתוח זה נועד להקל על הקושי במתן האינסולין בעיקר בקרב ילדים. המשאבה מדמה בצורה הקרובה ביותר את הפרשת האינסולין בגוף. עם השנים איכות המשאבות השתפרה על ידי הקטנתן והוספת פונקציות נוספות המשפרות את המעקב אחר הסוכרת. הפיתוח השני בתחום הוא מד סוכר רציף, זהו סנסור המודבק לגוף הבודק את ערכי הסוכר באופן רציף. הבדיקה הרציפה היא כלי לבקרה ולאיזון הסוכר.
בנוסף, בגלל היקף המחלה וההשלכות שלה על בריאות הציבור ישנה עבודה נרחבת על פיתוחים חדשניים נוספים שמטרתם לדמות את עבודת הגוף כדוגמת לבלב מלאכותי. עם זאת, על אף מגוון הטיפולים והטכנולוגיות הקיימות בתחום נראה כי עדיין הטיפול בסוכרת הוא אתגר לא פשוט הדורש מאמץ רב ושילוב של מספר גורמי טיפול. בשנים האחרונות יותר ויותר מערכות בריאות מבינות כי הטיפול בסוכרת חייב להיות מלווה בצוות רב מקצועי הכולל רופא, אחות, דיאטנית ועובדת סוציאלית.
המרכז הוסקולרי לטיפול בסוכרת בראשות פרופ' יוסף סטראזשינסקי קם בדיוק למטרה הזו. הוא מעניק ייעוץ לחולה ובני משפחתו בכל התחום הקשור למחלה מרגע האבחון. הודות לייעוץ וטיפול נכון ימנעו סיבוכים רבים ואיכות חייו של החולה תשתפר.
חליתם בסכרת? אתם מוזמנים לפנות למרכז הוסקולרי ולקבל ייעוץ מקצועי.